Blaren (Bullae)

Klacht

Meestal herken je de pijn wel met sporten na het hardlopen. Of tijdens een lange wandeling op een warme zomerdag. Het begint met een branderig rood plekje, bijvoorbeeld op je hiel. Daarna verschijnt al snel een blaar die soms flink pijn kan doen.

Oorzaak blaren op de voet

Blaren zijn met vocht gevulde blaasjes, net onder de opperhuid. Ze worden veroorzaakt door druk of wrijving van kleding of te nauwe schoenen. Blaarvorming op de voet kun je zien als een directe verdediging van de huid. Hoe begint het? Onze huid bestaat uit twee lagen. Bij hevige wrijving kunnen er holtes tussen de twee huidlagen ontstaan. Eerst zie je op het drukpunt zelf een rode plek verschijnen. Loop je ermee door, dan zwelt de huid op en volgt een blaar. Op die plek komt een kussentje met helder wondvocht.

Wat zijn de gevolgen?

Blaren zijn niet altijd te voorkomen. De kans op blaren is vooral groot wanneer de huid week is. Warme, vochtige voeten zijn gevoeliger voor blaarvorming omdat de huid dan zacht is. Op zich verdwijnt een gesloten blaar vanzelf. Als het vocht wordt weggezogen, verloopt de genezing vaak sneller. De pijn verdwijnt vrijwel direct. De blaar droogt in en het lichaam maakt weer nieuwe huid aan.

Wat kun je doen?

Blaren moet je drukvrij leggen. Je kunt blaren beschermen met een schuimrubber of vilten rondje. Een dikke of gespannen blaar kun je ook doorprikken. Op zich risicoloos, zolang je maar een steriele naald gebruikt en een ontsmettend middel. Ga hygiënisch te werk in verband met kans op infectie. Komen blaren telkens terug? Ga dan voor advies naar je huisarts.

Tips

  • Hou je voeten droog
  • Voorkom blaren door schoenen te kopen die goed passen: niet te krap maar vooral niet te ruim
  • Loop om blaren te voorkomen je nieuwe schoenen eerst goed in. Niet meteen een hele dag maar wissel het af met al ingelopen schoenen
  • Trek schone droge sokken aan zonder hinderlijke naden
  • Blarenpleisters verlichten de pijn en verminderen de druk