Botzwelling (Exostose)

Klacht

Passen je schoenen niet meer? Heb je last van pijn en is de achterkant van je hiel rood? Zit er een vervelende bobbel op de hiel en geeft dat problemen met lopen? Mogelijk zijn het voortekenen die wijzen op exostose, dat is knobbelvorming achter het hielbeen, ook wel Haglund genaamd.

Oorzaak botzwelling / exostose

Exostose betekent letterlijk: benige uitgroei van bot. Het is een plaatselijke botuitstulping die in alle beenderen kan voorkomen. Exostose aan de achterkant van de hiel is een pijnlijke zaak. Door druk en irritatie op het hielbot groeit er een botuitsteeksel: er ontstaat een knobbel op de hiel. Meestal is de oorzaak strak sluitend schoeisel, te kleine schoenen of een te hard hielstuk. Het hielbeen kantelt wat achterover. Daardoor ontstaat wrijving en irritatie van de huid. Exostose komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook veel sporters met korte kuitspieren of een holvoet hebben er last van.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer botzwelling bij de aanhechting van de achillespees ontstaat, noemen we dat de Haglundse exostose. De hiel is rood en een beetje opgezet, een soort knobbel. Weliswaar is exostose een goedaardige knobbel maar hoe langer de overdruk, hoe ernstiger het wordt. Bij voortdurende druk op de hiel, door bijvoorbeeld hoge hakken, raakt de huid geïrriteerd. Doordat onderhuids weefsel op die plek geleidelijk aan dikker wordt, ontstaat een vaste tot harde zwelling. Ook kan er een slijmbeurs ontstaan tussen botstuk en achillespees die op zich ook weer kan ontsteken bij te veel druk en wrijving.

Wat kun je doen?

Rust is belangrijk en voorkomt extra druk op de zwelling. Vaak begint de behandeling met een schoenadvies van de orthopedische schoenmaker. Meestal zijn de klachten met een aangepaste hak of inlay te verhelpen. Operatief ingrijpen kan in sommige gevallen nodig zijn. Raadpleeg bij aanhoudende klachten de huisarts.