Klompvoet (Pes equinovarus adductus)

Klacht

Door een verkeerde stand van de voet kan deze zijn normale functie niet goed uitvoeren. Lopen is moeilijk en bijna altijd pijnlijk met een klompvoet

Oorzaak klompvoet

De klompvoet is meestal aangeboren en komt voor bij 1 op de 800 pasgeborenen, en twee keer zo vaak bij jongens als bij meisjes. Een klompvoet kan voorkomen aan één of aan beide voeten. De echte oorzaak is niet duidelijk. In de baarmoeder kan het mis gaan met de zenuwontwikkeling naar de voet. Ook groeistoornissen tijdens de eerste maanden van de zwangerschap spelen een rol. Pezen en banden die niet meegroeien met de voet zelf trekken de voetbotjes in een afwijkende stand. Klompvoetjes zijn soms al zichtbaar bij de 20-weken echo.

Wat zijn de gevolgen?

Afwijkingen bij de klompvoet beginnen al onder de knie. Daar zijn spieren en pezen verkort en niet goed ontwikkeld. Een klompvoet bestaat vaak uit meerdere varianten. Bij de zogenaamde spitsstand staat de voet naar buiten gekanteld. In de varusstand kantelt de voet naar binnen. Ook kan de voorvoet naar binnen wijzen waardoor de voet in de vorm van een komma ligt.  Bij elkaar hebben alle kenmerken één ding gemeen: de voetzool ligt niet in het horizontale vlak.

Wat kun je doen aan klompvoeten?

Een lichte vorm van klompvoeten is goed te behandelen. Het is belangrijk om hiermee zo snel mogelijk na de geboorte te beginnen. Liefst al in de eerste week wanneer de voetjes nog soepel genoeg zijn om te corrigeren. Behandeling is afhankelijk van de ernst van de afwijking. Het begint met massage om het voetje zover mogelijk in de richting van de juiste stand te krijgen. Dat gebeurt pijnloos en zonder te forceren. Met gips, tape en een eenvoudige spalk wordt de positie van de voet wekelijks opnieuw vastgelegd. Op die manier rekken de voetspieren en gewrichtjes steeds meer op. Als na het ingipsen de voetstand nog niet is verbeterd, is operatief ingrijpen noodzakelijk. Soms is een uitgebreidere operatie nodig. De skeletgroei eindigt tussen het veertiende en zestiende jaar. Tot die tijd blijven kinderen onder behandeling.