Voeteczeem

Klacht

Je voetzool is rood en bedekt met korstjes en schilferingen. Jeukende bultjes en blaren op je voeten houden je ‘s nachts uit je slaap. Mogelijk heb je een contactallergie door je schoenen en dat kan behoorlijk hardnekkig zijn.

Oorzaak voeteczeem

Voeteczeem is een allergische ontstekingsreactie. Contactallergie is de veroorzaker. Bij een allergie komt een heftige reactie van het afweersysteem op gang tegen stoffen waar we eigenlijk ongevoelig voor horen te zijn. De bron kan heel verschillend zijn. Wie bijvoorbeeld een contactallergie heeft voor chroom, zal eczeem aan de voeten krijgen bij het dragen van leren schoenen. Tijdens het leerlooien worden namelijk chroomzouten gebruikt. Ook kunnen bepaalde lijmsoorten, rubber en plastic, harsen of kleurstoffen een allergische reactie veroorzaken. Met een allergieonderzoek wordt de oorzaak opgespoord. Allergisch contacteczeem is niet erfelijk en niet besmettelijk.

Wat zijn de gevolgen?

Allergie aan de voeten komt veel voor. Je hebt jeuk aan de voet. De huid is rood en je voet is bedekt met blaasjes, korstjes en ontstekingen. Soms gaan de blaasjes lekken. Het wordt dan nattend eczeem genoemd. Daarna drogen ze op en wordt de huid schilferig, droog en stug. Later wordt de huid dikker en ontstaan er vaak kloven. Slecht ventilerend schoeisel en sokken van synthetisch materiaal verergeren eczeem aan de voeten.

Wat kun je doen tegen voeteczeem?

Nikkel is de meest voorkomende vorm van contactallergie. Heb je last van een allergie op nikkel, dan kun je beter geen schoenen dragen met nikkelen ringen en gespen. Contactallergie voor stoffen in schoenen gaat niet meer over. Eczeem verdwijnt pas echt wanneer de oorzaak wordt weggenomen. Bijvoorbeeld wanneer je voortaan allergeenvrije schoenen gaat dragen. Dus schoenen die geen stoffen bevatten waar je allergisch voor bent. Hoe allergeenvrij een schoen moet zijn, hangt af van de aard en ernst van de allergie. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd de huisarts.

Tip

  • Eczeem kan enorm jeuken. Krabben maakt het alleen maar erger. Hoe meer je krabt, hoe meer het gaat ontsteken, hoe erger het voeteczeem reageert met opnieuw hevige jeuk