Minder gevoel in mijn voeten door diabetes

Jasper (42) heeft diabetes type 2 en gaat daarom jaarlijks naar de praktijkondersteuner van zijn huisarts voor een periodieke check (screening). Hieruit bleek dat Jasper een gevoelsstoornis heeft.

“Ik had zelf niet eens in de gaten dat mijn voeten verminderd gevoel hebben. Ik wist eigenlijk ook niet dat dit ernstig is. Daarom heb ik het advies van de praktijkondersteuner gevolgd en een afspraak gemaakt bij de podotherapeut. Deze heeft een diabetische screening uitgevoerd waarbij gekeken wordt naar diverse soorten afwijkingen in de voet. De podotherapeut bevestigde na afloop het vermoeden van de praktijkondersteuner. Ik had inderdaad verminderd gevoel in mijn voeten.

Aangezien ik er zelf niets van merkte, dacht ik dat het allemaal niet ernstig was. De podotherapeut legde me echter uit dat zo’n stoornis op de lange termijn voor serieuze voetproblemen kan zorgen. In extreme gevallen kan zoiets leiden tot een gedeeltelijke amputatie van de voet. Daar schrok ik toen wel even van. Maar dit is bij mij gelukkig niet aan de orde mits ik vanaf nu extra goed op mijn voeten let. Ik heb van de podotherapeut een aantal tips en adviezen meegekregen. Voordat ik mijn schoen aantrek moet ik bijvoorbeeld goed uitkijken of er geen steentje of iets dergelijks in zit. Dit kan voor een wondje zorgen zonder dat ik dit zelf in de gaten heb. Wondjes genezen sowieso trager bij diabetici waardoor er allerlei risico’s bijkomen. Ook ga ik vanaf nu regelmatig naar een pedicure met een zogenaamde “diabetische aantekening”. Zo hoef ik niet zelf te prutsen aan mijn nagels met het risico op verwonding. Daarnaast heb ik nog een gedegen schoenadvies meegekregen en ga ik vanaf nu jaarlijks naar de podotherapeut voor een screening. Zo weet ik tenminste dat ik er alles aan doe om de risico’s tot het minimum te beperken. “

Jasper is zich nu bewust van het verhoogde risico.  Een goede preventie telt voor twee. Neem een kijkje bij het diabetes thema  voor meer zelfzorgtips.