Kindervoeten verdienen alle aandacht

Pasgeboren kinderen hebben zachte, buigzame voetjes die voornamelijk uit kraakbeen bestaan. Je ziet al wel een voetboog maar het ligt verborgen onder een dik vetkussentje. Na de eerste levensjaren verdwijnt het vet en wordt de boog beter zichtbaar. De meeste kinderen beginnen met twee gezonde voeten. Hoe komt het dan dat zoveel volwassenen kampen met pijnlijke voeten? Veel voetklachten hebben te maken met het dragen van verkeerde schoenen in je jeugdjaren. Gelukkig zijn veel voetproblemen eenvoudig te voorkomen.

Blootvoets op verkenning

Gezonde babyvoetjes
Het oefenen voor later begint al in de wieg. Baby’s trappelen ongedurig met hun voetjes en trainen zo de spieren. Belemmer de groei niet door te strakke sokjes of te kleine schoentjes. Bewegingsvrijheid is het belangrijkste. Een baby zoekt steun met de teentjes, maakt grijpbewegingen en gebruikt ze om in balans te blijven. In huis zijn schoentjes nog niet nodig. Laat ze zoveel mogelijk lopen en rondkruipen op blote voetjes. Dat helpt bij de ontwikkeling van het spierstelsel en stimuleert de groei. Bij kou of een harde vloer kan een zacht, buigzaam babyschoentje bescherming geven.

De eerste schoenen

De eerste stapjes. Waar let je op?
Peuters gaan zelfstandig lopen tussen twaalf en achttien maanden. Als je kind de eerste wankele stapjes zet, is dat een mijlpaal. Dan wordt het tijd voor de eerste echte schoenen. Kindervoeten veranderen vaak van vorm omdat de voetbotjes zich nog moeten ontwikkelen. De gewrichtjes zijn nog soepel. Juist daarom is het zo belangrijk dat kinderschoenen vanaf het begin de juiste maat en een goede pasvorm hebben.

O-benen normaal verschijnsel
Kinderen die leren lopen, doen dat in de regel met platvoeten en O-beentjes. Geen reden voor ongerustheid. Het is juist een voordeel omdat ze op die manier steviger op de vloer staan. De stand van de benen verandert continu. Vanaf het tweede of derde jaar draaien de knietjes naar voren en kan de O-stand zelfs veranderen naar de X-stand. Vanaf 5 tot 7 jaar zal de beenstand zich doorgaans vanzelf weer corrigeren. Dan verdwijnen in de regel ook geleidelijk de platvoeten. Rond het 16de jaar is het voetskelet volgroeid. Ongeveer tien procent van de kinderen heeft tussen het zevende en twaalfde jaar nog steeds platvoeten. Wanneer dit gepaard gaat met klachten zoals pijn, vraag dan je huisarts om advies over eventuele correctiemogelijkheden.

Goede zorg voor kindervoetjes. Minder zorg later
Controleer regelmatig de schoenen van uw kind. Neem klachten als pijn in de voeten of benen altijd serieus. Aandacht besteden aan kindervoeten voorkomt veel problemen later. Voetklachten op latere leeftijd zijn vaak terug te voeren naar verkeerd schoeisel in de kindertijd.

Ruimte voor groei

Waar let je op bij kinderschoenen?

  • Kinderen groeien snel uit hun schoenen. De groei verloopt soms schoksgewijs en de snelheid kan wel oplopen tot één schoenmaat per vier maanden. Loop elke drie maanden even langs de schoenenwinkel om de maat van beide schoenen te controleren.
  • Kinderschoenen moeten zacht en soepel zijn. De schoen moet de voet omsluiten zonder druk of knelpunten. Zowel de lengte als de breedte is belangrijk. Te smalle of te kleine schoenen staan een gezonde ontwikkeling van de kindervoet in de weg. Hou bij de aankoop van nieuwe schoenen  rekening met een centimeter extra speling. Let op: te veel teenruimte is ook niet goed.

Wat is groeipijn?
Kinderen tussen vijf en zeven jaar hebben wel eens last van groeipijn. Ze klagen dan over een zeurende pijn in beide onderbenen, knieën of in de scheenbenen. Over de oorzaak van groeipijn zijn de meningen verdeeld. Aangenomen wordt dat het te maken heeft met groeispurts. Groeipijn komt en gaat in vlagen, vooral ‘s nachts. Een lichte massage helpt. En een warme kruik doet ook vaak wonderen. Uiteindelijk verdwijnt het leed vanzelf weer.

Meer handige tips

  • koop kinderschoenen in de middag als de voetjes wat dikker zijn
  • kies voor schoenen met soepele zolen die meebuigen en terugkeren in de oorspronkelijke vorm
  • let op voldoende ruimte voor de tenen. Ze moeten vrijuit kunnen bewegen
  • meet regelmatig of schoenen en sokken nog passen
  • pas op voor glijpartijen door te gladde zolen
  • wacht niet tot schoenen versleten zijn
  • kies bij voorkeur voor schoenen in echt leer. Dat ademt beter dan plastic of kunstleer
  • laat kinderen geen tweedehands schoenen dragen. Ze zijn al voorgevormd door de eerste eigenaar

Neem bij aanhoudende klachten contact op met je huisarts.