Zwanger en opgezette voeten

Karlijn (30) is 32 weken zwanger van haar tweede kind. Ze weet al wat het wordt: een meisje. De laatste tijd heeft ze last van opgezwollen voeten. Niet alleen passen haar schoenen niet meer. Ook een beginnende voetschimmel moet ze onder controle zien te houden.

“Alles gaat goed, geen gekke kwaaltjes. Het enige verschil met mijn eerste zwangerschap is dat ik nu veel meer vocht ga vasthouden. Dat heeft duidelijk met mijn hormoonhuishouding te maken maar prettig is het niet. In de loop van de dag krijg ik steeds dikkere voeten en enkels. Ik loop moeilijk. Als ik thuiskom van mijn werk ben ik doodmoe. Ik voel me dan alsof ik een berg heb beklommen. Dan moeten de pootjes meteen omhoog, dat helpt. Een koud nat washandje of een ijskoud voetenbadje is ook heerlijk. En wat echt verwennerij is wanneer manlief even tijd heeft om mijn voeten te masseren. ‘s Nacht heb ik vaak last van kramp in mijn benen en soms jeuk. Ik probeer mijn voeten zoveel mogelijk omhoog te houden met een paar extra kussens onder het matras. Op die manier zakt het vocht weg. Veel drinken helpt ook. Als het echt pijnlijk wordt, denk ik erover om steunkousen te gaan dragen.

Voetschimmel, ook dat nog!

“Sinds een week heb ik ook last van een vervelende voetschimmel. Probleem is dat ik met mijn dikke buik niet zelf bij mijn teennagels kan komen. Daarom knipt mijn man ze tegenwoordig. Hij ontdekte een paar schilferige plekjes tussen mijn tenen en het begin van een ingegroeide nagel. Dus maar eens naar de medisch pedicure gegaan. Zij heeft mijn nagels perfect behandeld. Ook heb ik  een schimmeldodend middel meegekregen. En de boodschap om mijn voeten vooral goed te wassen en droog te houden. Het is allemaal niet leuk maar gelukkig ben ik aan het aftellen. Als ik straks mijn dochter kan vasthouden, ben ik al dat ongemak zo weer vergeten. Nog even doorzetten dus. Wel ga ik binnenkort terug naar die pedicure maar dan voor zo’n superluxe verwenbehandeling van je voeten. Het schijnt dat je daarna heerlijk in slaap valt.”