Veel last van zo'n stekende pijn onder de hiel

Erika (44) had de laatste tijd nogal last van een scherpe stekende pijn onder haar rechter hiel. Vlak na het opstaan en gedurende het sporten had ze extra veel last. Deze pijn straalde door naar de gehele onderzijde van haar voet. Een bezoek aan een podotherapeut bood gelukkig meer duidelijkheid: Ze bleek last te hebben van hielspoor. Lees verder voor het verhaal van Erika en hoe zij er weer vanaf kwam.
“Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Vooral volleybal, hardlopen en wandelen deed ik graag. Totdat ik last kreeg van de onderkant van mijn voet. Als ik een volleybalwedstrijd had nam ik doorgaans een pijnstiller van te voren. Dit was op een gegeven moment niet meer voldoende. Steeds vaker kreeg ik last van mijn voet en de pijn werd erger.
’s Ochtends had ik toen echt van die typische startpijn. Als ik dan een tijdje had gestaan en weer had gelopen ging het weer enigszins. Eigenwijs als ik ben vertikte ik het om naar de huisarts te gaan. Het gaat wel weer over, dacht ik dan. Tot het moment waarop de pijn te erg werd. De pijn zat nu met name onder de hiel zelf. Zo’n scherpe en stekende pijn, vooral bij het staan. Ik kan die plek ook zo aanwijzen. Een goede vriendin adviseerde me om eens zogenaamde Viscoheels te kopen. Dit zijn een soort gel pads die je onder je hiel plaatst in je schoen. In het begin leek dit de pijn te verzachten, maar het kwam alweer snel terug.
Na een uitgebreide sessie op Google kwam ik erachter dat mijn pijnklachten sterk leken op die van hielspoor en peesplaatontsteking. Ik ben toen toch maar naar de dokter gegaan. De huisarts had een sterk vermoeden dat ik al gedurende langere tijd last had van fasciitis plantaris, de officiële benaming van een ontsteking van de peesplaat onder de voetboog. Doordat ik er te lang mee heb rondgelopen is er hielspoor ontstaan. Dit is een soort puntig en botachtig uitgroeisel onder mijn hiel. Dit veroorzaakte die typische scherpe pijn. Om zeker te zijn stuurde mijn huisarts me door voor een röntgenfoto. Hierop kwam duidelijk naar voren dat ik inderdaad hielspoor had. Het daarop volgend advies van de huisarts was dat ik naar een voetenspecialist moest gaan. Ik kwam toen uit bij een podotherapeut.

Steunzolen
De podotherapeut adviseerde me om speciale podotherapeutische steunzolen te gebruiken. De hielspoor zelf, dus de botuitgroei, gaat er niet van weg. Wel zouden deze verlichting moeten bieden, of de pijn zelfs helemaal laten verdwijnen. Vervolgens werd er middels een schuimdoos een afdruk van mijn voeten gemaakt. Ik maakte me vooral heel veel zorgen over mijn schoeisel. Nu loop ik zelden of nooit op hoge hakken. Maar toch, je weet immers maar nooit of de zooltjes hier in passen of niet. Achteraf bleek dat de meeste van mijn schoenen prima geschikt waren voor steunzolen. In het begin was het erg wennen. Ik had ook niet echt het gevoel dat het zou helpen tegen mijn klachten. Niets is minder waar. Na een week of drie merkte ik al dat de pijn minder werd. Ook de opstartpijn ’s morgens duurde telkens korter. Inmiddels gebruik ik de zooltjes zo’n vier maanden en sport ik ook weer Ik kan gelukkig weer pijnvrij door het leven, en daar ben ik heel dankbaar voor."
Lees meer over Hielspoor >>