Veelgestelde vragen én de antwoorden

Is een steunzool hetzelfde als een inlegzooltje van de schoenwinkel?

Een op maat gemaakte steunzool is specialistisch werk. Er bestaat veel verwarring over individueel aangemeten steunzolen en de inlegzolen en kleine zooltjes van rubber, kurk of ander materiaal die je zo koopt bij een schoenwinkel of sportzaak. Kant-en-klare inlegzooltjes zijn soms comfortabel maar kunnen ook een averechts effect hebben.Het woord steunzool stamt nog uit de tijd dat mensen stugge zolen van harde materialen moesten dragen. Tijden zijn gelukkig veranderd. Tegenwoordig zijn steunzolen, inlays of correctiezolen gemaakt van hoogwaardige kunststoffen. Ze passen doorgaans probleemloos in alle modieuze schoenen. Ook het aanmeten gebeurt met behulp van de modernste digitale technieken.

Kan ik af en toe schoenen met naaldhakken dragen?

Het kan geen kwaad om eens een keertje op hoge hakken te lopen. Liefst niet hoger dan drie centimeter. Maar doe je dit te vaak, dan krijg je niet alleen mogelijk te maken met ernstige voetproblemen. Het is ook nog eens slecht voor je rug en knieën. Bij hoge hakken neemt de druk op de voorvoet toe. Hoge hakken kunnen ook de oorzaak zijn van een verkorting van de achillespees en kuitspieren. Straf je voeten niet teveel en wissel hoge hakken regelmatig af met platte schoenen.

Wat betekent de term ‘diabetische voet’?

Het is een ander woord voor lange termijn complicaties aan de voet bij diabetici. Mensen met diabetes hebben meer kans op voetproblemen en huidproblemen. Bij diabetes is het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord. Dat komt omdat de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt. Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog wordt, is er op den duur kans op zenuwbeschadiging. Die combinatie maakt de voet kwetsbaar. Omdat het gevoel en de doorbloeding vermindert, worden wondjes of een blaar niet snel genoeg opgemerkt en verloopt de genezing moeilijker.

Bij de behandeling van de diabetische voet heeft de podotherapeut een belangrijke rol. Het is dan ook raadzaam om op tijd contact op te nemen met een voetspecialist.

Wat wordt bedoeld met ‘reumatische voet’?

Reuma is de verzamelnaam van aandoeningen die allemaal te maken hebben met ons bewegingsapparaat. Een ontsteking in één of meer gewrichten heet ook wel: artritis. De meest voorkomende vorm is ‘reumatoïde artritis’. Veel mensen met een reumatische aandoening hebben last van hun voeten. Staan en lopen doet pijn door zwelling van de gewrichten. Door vergroeiingen ontstaan een soort knobbels onder de voetzool die pijnlijk zijn bij het lopen. Dit wordt een reumatische voet genoemd.

Typerend voor de ‘reumatische voet’ is scheefgroei van de tenen waardoor hamertenen of klauwtenen kunnen ontstaan. Omdat er zoveel soorten reuma zijn, is ‘reumapatiënt met voetklachten’ een betere aanduiding.

Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe schoenen?

Naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten veranderen van schoenmaat. Ook onderling kunnen ze verschillen in lengte of breedte. Laat altijd je beide voeten opmeten in de winkel. Vooral belangrijk is voldoende speelruimte in de voorvoet. Vuistregel is een schoen die één centimeter langer is dan je voet. Je tenen moeten voldoende bewegingsruimte hebben. De ideale hak voor zowel mannen als vrouwen is maximaal drie centimeter.

Let ook op een stevige zool en een harde hielpartij. Een laag uitgesneden wreef geeft weinig evenwicht. Als de schoen niet goed aansluit bij de wreef, gaat ook je voet bij de hiel slippen. Koop schoenen van zacht leer die meteen lekker zitten want ‘uitlopen’ is een fabeltje. Je voet zal zich eerder naar je schoen vormen dan andersom, met alle narigheid als gevolg.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Het beroep van podotherapeut wordt vaak verward met podoloog, een vrij beroep. Zowel podotherapeuten als podologen behandelen voetproblemen bij kinderen en volwassenen. Daarbij zijn podologen gespecialiseerd in houdingscorrecties.

Podotherapeuten zijn erkend HBO-geschoolde paramedici. Een podotherapeut is net zoals de huisarts en de fysiotherapeut vrij toegankelijk. Bij de podotherapeut kun je terecht voor bijvoorbeeld:

Maar ook voor klachten aan knie, heup en rug die voortkomen uit afwijkingen van de voet of door een verkeerd looppatroon. Belangrijke specialisatie is de behandeling van de diabetische voet en voetproblemen bij reuma, vaak in samenspraak met een orthopedisch schoenmaker.

Kun je blaren voorkomen?

Niet echt. Iedereen heeft wel eens last van een blaar op de voet. Het is meestal geen pretje. Ze ontstaan door wrijving in combinatie met druk op de huid. Bijvoorbeeld door het dragen van nieuwe, vaak nog stugge schoenen. Maar ook in een maat te groot kun je door steeds te slippen in de schoen een blaar oplopen. De pasvorm is dus heel belangrijk. Enkele tips om blaren te voorkomen:

  • Loop niet de hele dag op nieuwe schoenen maar wissel eens af met je ‘oude’ schoenen
  • Hou je voeten droog
  • Ga nooit met blote voeten in je schoenen

Investeer bovendien in een paar goede sokken met verstevigde hielen en tenen. Wol of katoen zit lekker maar houdt vocht vast. Synthetische sokken zorgen juist dat vocht wordt afgevoerd. Sokken van goede kwaliteit verminderen de wrijving aanzienlijk en verkleinen dus de kans op blaren.

Kun je eeltplekken voorkomen?

Allereerst, eelt heeft een functie. Eelt is een natuurlijk beschermingsmiddel dat het lichaam aanmaakt als reactie op druk of wrijving. Eelt op de voeten ontstaat vaak wanneer het lichaamsgewicht ongelijk verdeeld is. Of wanneer je verkeerde of te krappe schoenen draagt. Eelt kun je nooit helemaal voorkomen.

Om je voeten zacht te houden, is een wekelijks voetenbad van vijf minuten een aanrader. Wanneer de huid voldoende week is, kun je gemakkelijk eelt wegvijlen met een eeltvijl of puimsteen. Alle eelt weghalen is niet verstandig omdat je voeten altijd een beschermingslaagje nodig hebben. Nog beter is af en toe een een afspraak maken met de pedicure voor professionele verwijdering.

Wat is een nagelbeugel?

Een nagelbeugel is een op maat gemaakt hulpmiddel om ingegroeide teennagels te corrigeren. Met behulp van een nagelbeugel wordt de nagel uit de nagelwal getild waardoor de scherpe rand niet meer in de huid drukt. De pijn zakt direct en de nagel kan weer normaal uitgroeien.

Een ingegroeide nagel komt vaak door te kleine schoenen of door het te kort afknippen van de nagels. Het is een pijnlijke aandoening met een hoog risico op een ontsteking. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan de pedicure of podotherapeut.

Wat is de wettelijke eigen bijdrage in 2015 voor orthopedische schoenen?

Zie nieuws pagina >>