Dikke voeten, dikke enkels (Oedeem)

Klacht

Loop je al een tijdje rond met pijnlijke dikke voeten? Of heb je dikke enkels? Passen je schoenen niet meer? Als vocht zit op plekken waar het normaal niet hoort, heb je mogelijk last van oedeem. Het is ook een typische zwangerschapsklacht. Oedeem is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels.

Oorzaak dikke voeten opgezwollen voeten

Dikke enkels en opgezette voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Overgewicht kan een rol spelen. Soms komt het door problemen met hart en bloedvaten of door bepaalde nier- en leveraandoeningen. Hoe dan ook, bij oedeem is altijd sprake van een verstoord evenwicht tussen de hoeveelheid vocht die door de bloedcirculatie wordt afgegeven en weer opgenomen waardoor de dikke enkels en voeten ontstaan.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer weefselvocht in de benen niet goed wordt afgevoerd, verzamelt het zich op de laagste plek. Door de zwaartekracht zakt het overtollig vocht naar de voeten, enkels en onderbenen. Oedeem is makkelijk te herkennen aan het kuiltje dat achterblijft nadat je enige tijd op de huid hebt gedrukt. Vochtophoping is meestal onschuldig maar het kan ook een signaal zijn van verhoogde bloeddruk door een hartziekte of een nieraandoening.

Wat kun je doen aan dikke enkels?

Voor oedeem bestaan verschillende behandelingen. Bekend is het verschijnsel van vochtophoping in je voeten en enkels door de hitte of na een lange vliegreis. Je voeten worden dan dikker en voelen strak aan. Dat komt omdat je lichaam de warmte niet goed kwijt kan. Meestal is dat de volgende dag weer over. Blijven je voeten opgezwollen? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Tips

  • Wanneer een leveraandoening de oorzaak is van oedeem is het oppassen met alcohol
  • Bewegen is goed voor de doorbloeding.
  • Leg bij het slapen gaan je gezwollen voeten omhoog voor een betere vochtafvoer
  • Therapeutisch elastische kousen kunnen een hulpmiddel hiervoor zijn. Deze worden verstrekt op voorschrift van uw behandelend arts
  • Bij hart- en vaatproblemen kun je in sommige gevallen vocht afdrijven met plastabletten (uitsluitend in samenspraak met (huis)arts of specialist)