Voetschimmel (Tinea Pedis)

Klacht

Heb je last van jeuk tussen je tenen? Zitten er gebarsten plekjes en kloofjes? Alle kans dat het gaat om voetschimmel. Niet gevaarlijk maar wel lastig. Voetschimmel is over het algemeen goed te behandelen en ook te voorkomen.

Oorzaak voetschimmel

Onze voeten zijn goed voorzien van zweetklieren. Een beschadigde of weke huid is meer vatbaar voor schimmelsporen. Daarom zijn warme, vochtige schoenen een ideale broedplaats voor schimmels. Een vorm van voetschimmel komt voor bij de teennagels. De nagel verkleurt, wordt dik en broos en kan zomaar loslaten. Beter bekend onder de naam kalknagel. Voetschimmel komt vaker voor bij mensen met diabetes of slagadervernauwing. Soms is een verminderde weerstand van de huid de oorzaak. Of een verstoorde zuurgraad wanneer je te veel zeep gebruikt bij het voeten wassen.

Wat zijn de gevolgen?

Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel zwemmerseczeem genoemd. Die naam is verwarrend en niet juist. Een schimmelinfectie is geen eczeem. Voetschimmel is besmettelijk. Schimmels tasten de hoornlaag aan waardoor de huid gaat loslaten. Dat zie je aan schilferende plekjes en kloven tussen je tenen. Er komen blaasjes waar helder vocht uitkomt. Het jeukt en ruikt vaak onaangenaam. Overal waar mensen op blote voeten lopen, zijn schimmels aanwezig en kun je besmet raken.

Een gezonde huid heeft een natuurlijke bescherming tegen voetschimmels. Ook als die huid zacht wordt in een vochtige omgeving. Voetschimmel kan op zich geen kwaad. Het is wel een hardnekkige infectie die niet vanzelf over gaat.

Wat kun je doen tegen voetschimmel?

Voetschimmel is goed te behandelen maar je moet wel geduld hebben. Wacht niet af als je een schimmelinfectie hebt ontdekt. Ga zorgvuldig te werk met anti-schimmelmiddelen, hoe eerder hoe beter. Zo voorkom je dat de infectie zich uitbreidt naar andere delen van de voet. Geen verbetering na een week? Ga naar de huisarts voor advies over eventueel gebruik van medicijnen of antibiotica bij uitbreiding van de infectie.

Tips

  • Voorkom voetschimmel door dagelijks je voeten te wassen
  • Droog je voeten goed af
  • Was je voeten liefst zonder zeep
  • Draag altijd schone, liefst katoenen sokken
  • Wissel vaak van schoenen
  • Loop niet op blote voeten in zwembaden, sportzalen en doucheruimtes