Beenlengteverschil

Klacht

Bij hoofdpijn, rug- en nekklachten zou je niet meteen aan een beenlengteverschil denken. Toch zijn dat ongemakken die er wel degelijk mee te maken kunnen hebben. Pijn en spanning op knieën, heup en rug zijn de belangrijkste klachten. 

Oorzaak beenlengteverschil

Verschil in beenlengte is een verschijnsel dat vaak voorkomt. Het kan aangeboren zijn. Maar ook het gevolg van verlamming, botbreuk of een groeistoornis in je jeugdjaren waardoor de groeischijven zijn beschadigd. We spreken dan van een anatomisch beenlengteverschil.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer het ene been iets langer is, zie je een ongelijk looppatroon. Meestal is dat geen probleem. Het lichaam compenseert zelf de scheefstand. Bij wat groter beenlengteverschil ontstaan meer klachten. Ten eerste zakt het bekken scheef. Door die scheefstand komt de wervelkolom in een zijwaartse kromming te staan. De onbalans van de wervelkolom betekent weer extra aanspanning van je rugspieren. Door de asymmetrische opbouw van de wervelkolom kun je pijn in de onderrug maar ook in je schouders, hoofd en nek krijgen. Vaak zie je bij beenlengteverschil een naar voren gedraaide stand in de heup. Met deze eenzijdige overbelasting draaien ook knie en enkel mee. In de meeste gevallen is behandeling niet nodig.

Wat kun je doen aan beenlengteverschil?

Van een beenlengteverschil tot één centimeter heb je weinig of geen last. Bij een groter verschil is sprake van een duidelijk zichtbare invloed op het looppatroon, bijvoorbeeld een asymmetrische manier van lopen. Meestal zal een orthopedisch schoenmaker de hak van je ene schoen wat verhogen. Of de andere hak iets verlagen. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd de huisarts.