Klauw- en hamerteen (Digitus superductus)

Klacht bij hamertenen/ klauwtenen

Pijnlijke voeten, ontstoken tenen, last van likdoorns? Knellen de tenen in je schoen? Een klauwteen of hamerteen kan heel pijnlijk zijn. Met een kromstand van de teen kan het lastig zijn om gewone schoenen te dragen.

Oorzaak klauwtenen en hamertenen

Door slijtage, platvoeten of een doorgezakte voet komen teengewrichten in de knel. Daardoor raakt de functie van de voetspiertjes uit balans en gaan de tenen in een klauwstand staan of te krap schoeisel is een bekende oorzaak. Voeten vervormen in te smalle schoenen of in schoenen met een puntige neus. Tijdens het doorzakken van de voet wordt er door spieren en pezen hard aan de teen getrokken. Zo ontstaan klauwtenen. Hamertenen zijn zeer pijnlijk en kunnen je letterlijk uit je evenwicht brengen.

Wat zijn de gevolgen van hamertenen/ klauwtenen ?

Hamerteen en klauwteen lijken op elkaar maar zijn wel twee verschillende aandoeningen. Klauwtenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes naar beneden gebogen zijn. Het kan je beperken in je bewegingsvrijheid. Dit is een voorstadium van de hamerteen. Het verschil tussen klauwtenen en hamertenen is dat je klauwtenen weer kunt terugduwen naar de normale positie. De gewrichtjes zijn nog beweeglijk. Bij hamertenen is dat niet meer mogelijk. De teen ‘hamert’ letterlijk op de vloer tijdens het lopen. Het weefsel onder de voetzool raakt geïrriteerd en reageert met extra eeltvorming, likdoorns of een slijmbeursontsteking onder de teentoppen.

Wat kun je doen aan hamertenen en klauwtenen?

Pijn kun je verminderen met allerlei handige hulpjes om de teen weer in de juiste positie te brengen. Om de kopjes van de middenvoetsbeentjes te ontlasten kan een steunzool helpen. Meestal is een eenvoudige poliklinische ingreep de oplossing. Raadpleeg bij ernstige klachten de huisarts.

Tips bij hamertenen/ klauwtenen

  • Draag bij klauwtenen altijd schoenen die aangepast zijn aan de vorm van je voet. Dus schoenen met een brede en hoge neus die je tenen de ruimte geven
  • Draag geen hoge hakken

Teenortheses op maat kunnen verlichting geven. Soms zijn op maat gemaakte schoenen noodzakelijk.